Dalam laman web Malaysia, terdapat satu laporan berita yang menyebut bahawa Lim Guan Eng menasihatkan kepada Anwar Ibrahim agar memastikan pemimpin-pemimpin dalam PKR agar lebih berdisplin agar imej Pakatan Rakyat tidak tercalar..

Maksudnya :

” Anwar.. tolong nasihat sikit pemimpin2 Pas agar tidak gelojoh dan tidak ekstrim sangat, takut2 penyokong Dap (orang Cina) lari dari PKR. Kamu (Anwar) orang Melayu-Islam sama macam mereka.. elok kamu sajalah bagi nasihat, aku tak boleh.. aku cepat naik naik angin dengan Pas sejak dari dulu lagi”

*******************************************************************

Dalam satu laporan yang lain..

“Tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggantung penerbitan akhbar mingguan Kristian Herald edisi Bahasa Malaysia sebagai “hadiah terburuk” tahun ini kepada penganut agama itu, kata ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok-Kok..”

Sudah terang lagi bersuluh.. kaum Cina yang agak ultra dan suka anti Melayu kebanyakkannya menganut Kristian. Kaum Cina yang menganut Buddha dan lain2 ajaran agak neutral dan tidak ekstrim. (Teresa ini Kristian juga barangkali??)

Maaflah.. penganut Kristian sejak dari dulu agak skeptik dan was-was kepada penganut Islam. Maklum sajalah.. imej Islam telah dimomokkan dengan imej negatif dan gereja2 di Vatican City selalu membuat perancangan untuk mengembangkan ajaran Kristian ke seluruh dunia dari masa ke semasa.

Mana mereka tidak marah jika ‘jalan-jalan dakwah’ mereka cuba disekat dan disabotaj?

Advertisements

Akhirnya Teresa mengaku dia ada menyebut makanan yang diberi kepadanya seperti makanan anjing, itupun setelah terperangkap dengan rakaman video dan tersebar luas dalam youtube.com.. tapi si minah kepoh ni masih nak tunjuk lagak dan besar kepala, malahan mencabar Utusan agar menyaman dirinya kalau berani.

Saya mendapat tahu bahawa UMNO Seputeh telah membuat laporan polis terhadapnya semalam.

Teresa ini memang angkuh.. kalau betul dah tersalah cakap, minta maaflah melalui media.. nak malu apa? Tapi masih nak menyalahkan kerajaan dan orang lain. Saya berharap sangat-sangat agar pihak tahanan ISA dan Utusan dapat menyaman balik si minah kepoh ini kerana telah memalukan intergriti akhbar dan pihak penjara.


Baru-baru ini sebuah daerah di P.Pinang iaitu kawasan Penanti telah dirancang untuk dibangunkan sebagai `Serambi Mekah‘ di P.Pinang. Mungkin tidak ramai yang percaya di bawah pemimpin Cina akan wujud satu daerah yang bercirikan Islam.

Sekurang-kurangnya.. Lim Guan Eng ada juga inisiatif untuk beri kelegaan dan berita penyejuk hati kepada orang Melayu-Islam di Pulau Pinang. Bukannya seperti si brader sebelah LGE tu.. (lihat gambar) yang kemaruk nak jadi PM. Pada saya, LGE telah menjalankan tugasnya sebagai pembangkang dengan berkesan.. kurangkan bercakap, banyakkan kerja..

Kepada UMNO.. berita ini sedikit sebanyak mencalitkan arang ke muka tuan-tuan sekalian. Bagaimana seorang ahli politik cina boleh menjaga hati orang Islam dengan berita ini.. mungkin ianya sekadar strategi atau retorik politik untuk meraih undi melayu, itu soal kedualah..

LGE minat khalifah Umar.. bukan seperti brader Anwar yang minat sama John Locke.. Andai kata LGE isytihar dia masuk Islam.. aku sokong LGE lagi dari Anwar.

Teresa Kok berkokok lagi (2)..

September 23, 2008

Dalam Buletin Utama TV3 dan mStar, Teresa Kok menafikan kenyataannya yang mengatakan makanan yang diberi kepadanya seperti makanan anjing.. malahan beliau berkata wartawan Utusan cuba memutar-belitkan kenyataannya.

Selanjutnya, beliau berkata.. dia hanya mengatakan makanan tersebut ‘baik sedikit’ dari makanan anjing.

Bagaimana pula dengan temuramah berikut sejurus selepas dia dibebaskan? Cuba dengar elok-elok ayat dari mulut Teresa pada minit ke 3.54..

Bukankah Teresa mengatakan perkataan.. food served ‘similar’ to dog’s food? Bukankah perkataan tersebut jika dialih-bahasakan ke Bahasa Malaysia bermaksud sama @ bersamaan ? Adakah maksud ‘bersamaan’/’similar’ itu sama dengan maksud ‘baik sedikit’?

Ayat yang paling baik untuk Teresa.. YOU REALLY SUCK ! TERESA..

Terdapat dua penipuan yang utama oleh Teresa..

1.  Menafikan pernyataan bahawa dia menyamakan makanan dalam tahanan, yang dihidang kepadanya, sama seperti makanan anjing.

2.  Mendakwa diberi nasi bersama telur, mentimun dan sedikit kuah.. padahal hari ini beliau juga mendedahka yang beliau juga diberi lauk ayam, ikan kembung dan sayur-sayuran.

Kenapa mahu menipu Teresa? Nampak sangat anda cuba membuat provokasi agar rakyat marah kepada kerajaan sekarang, ..anda mahu rakyat lihat kerajaan sekarang buat zalim pada banduan.

Kenapa nak cakap berbelit-belit Teresa woii.. mahu ‘telur’ yang best kah? Kalau nak.. Lim Kit Siang boleh bagi, kalau nak yang power lagi.. mintak aje dengan Karpal Singh.

Teresa berhasrat untuk memanjangkan kes penahanannya ke mahkamah dan membuat saman kepada Utusan, saya berharap agar pihak berkenaan dan kerajaan dapat menyaman kembali Teresa ini.. atas dakwaan cuba menghina pihak penjara dan kebebasan media melaporkan berita. Ambil saja klip video diatas sebagai bukti..

Teresa Kok berkokok lagi..

September 20, 2008

YOU SUCK ! TERESA..

Petang tadi, Teresa Kok telah dibebaskan dari ISA. [Malaysiakini] melaporkan, Teresa Kok dibebaskan daripada tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini selepas disiasat selama seminggu. Beliau dibebaskan di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur jam 1 petang.

Teresa ditahan untuk siasatan berhubung 3 tuduhan : (1) melarang laungan azan di dua masjid, (2) mempersoalkan peruntukan untuk Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) patut digunakan untuk agama-agama lain dan (3) membantah penggunaan tulisan jawi pada papan tanda.

Dalam Buletin Utama TV3, beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan kerana didakwa menahannya secara tidak sah, di samping itu beliau juga mendakwa makanan yang disediakan kepadanya seperti ‘makanan anjing’..

Dalam artikel [Malaysiakini]..”Saya menafikan dua tuduhan pertama itu,”

1.  Secara keseluruhannya.. saya sememangnya tidak bersetuju dengan penahanan secara tergesa-gesa ke atas Teresa Kok. Saya rasa beliau wajar disiasat dan disabitkan kesalahan melalui proses biasa perundangan melalui mahkamah sivil bukannya ISA.

2.  Memandangkan Teresa bukannya penganut Islam.. perundangan mahkamah syariah tidak meliputi dirinya walaupun terdapat laporan dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

3.  Tetapi yang amat dikesali ialah sikap dirinya selepas dibebaskan.. beliau mendedahkan seolah-olah dirinya menjadi mangsa yang teraniaya dan diperlakukan seperti anjing, walaupun bapanya mengucapkan terima kasih kepada polis yang melayan anaknya dengan baik semasa dalam tahanan..

4.  Nampaknya Teresa ini seorang yang ego dan besar kepala.. biarlah mahkamah yang menentukan kesalahan dirinya terhadap ketiga-tiga isu yang berkaitan, sekiranya kerajaan patut membayar ganti-rugi.. kerajaan kena terimalah.

5.  Memandangkan dia tidak menafikan tuduhan ke 3.. sekiranya dia didapati bersalah oleh mahkamah, sumbatlah kembali beliau dalam penjara.. dalam penjara, tak payah haraplah nak makan ‘chicken chop’ atau ‘BBQ Pork’ lagi. Terimalah hakikat..

3 HARI + 4 HARI LAGI..

“Operasi penahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) menyaksikan tiga orang ditahan dalam tempoh 12 jam sejak tengah hari semalam.Tiga orang itu termasuk pengedali laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin, 58, yang ditahan tengah hari tadi. Operasi itu disusuli penahanan pemberita Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng yang menulis berita bahawa Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail melabelkan masyarakat Cina sebagai pendatang dan penumpang di negara ini, bulan lalu…” [mStar]

————————————————————————————-

“Wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng ditahan hari ini di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada jam 8.30 malam ini di rumahnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Beliau merupakan orang kedua ditahan hari ini di bawah ISA yang membolehkan seseorang itu ditahan tanpa bicara.Difahamkan, Tan telah dibawa ke ibupejabat polis Pulau Pinang…” [Pink Turtle]

————————————————————————————

“Pemimpin DAP, Teresa Kok turut ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hari ini. Beliau merupakan orang ketiga ditahan hari ini di bawah ISA, selepas editor Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Sin Chew Daily, Tan Hoon Cheng. Difahamkan, ahli Parlimen Seputeh itu ditahan pada kira-kira jam 11.18 malam ini…” [MalaysiaKini]

————————————————————————————-

“Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC) yang ke Taiwan untuk mempelajari kemajuan bidang pertanian di sana mengakhiri lawatannya hari ini dan anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dijangka berlepas balik dalam masa beberapa hari akan datang. Pengerusi BNBBC Datuk Seri Tiong King Sing berkata lawatan itu yang bermula Selasa lepas, telah menamatkannya “Saya tidak pasti jika anggota Parlimen pulang esok.” “Hari ini, kita habiskan semua jadual lawatan rasmi…”[Bernama]

————————————————————————————-

p/s : Habiss..  habis punah-ranah Malaysia ku..

Secara peribadi.. saya menganggap kerajaan bersikap ‘double-standard’ dalam hal ini. Saya bersetuju sekiranya tindakan diambil kepada pihak-pihak yang cuba mencetuskan api perkauman dan isu keagamaan, yang sememangnya sensitif dalam negara kita..

Tetapi tindakan ini TIDAK ADIL kerana Datuk Ahmad Ismail hanya dikenakan hukuman digantung keahlian parti selama 3 tahun, sepatutnya beliau juga harus dikenakan ISA.. setidak-tidaknya 3 orang yang ditahan polis tadi, patutlah dirujuk kepada mahkamah terlebih dahulu sebelum dibuktikan bersalah.

Sementara itu.. tindakan YB BNBBC yang berpindah kelokasi lain adalah dipercayai merujuk kepada pemergian 4 orang wakil PKR ke Taiwan.

Saya berpendapat.. BN sengaja mencari nahas dalam hal ini, sudah tentu ianya akan menimbulkan rasa tidak puas hati dikalangan rakyat bukan melayu kerana bersikap tidak adil. Keadaan ini menambah rasa benci dan tidak percaya kepada BN.. oleh itu saya rasa agak sukar untuk BN memenangi hati rakyat bukan melayu selepas ini.

Ini adalah keadaan Pak Lah yang tensen dan blurrr.. tak tahu nak buat apa lagi. Isu sumpah dah senyap, kes exco Perak pun tak jadi.. Mahathir pula nak masuk UMNO balik.. Rakyat dah minta aku berundur, tapi bisnes anak aku tak bagus lagi.. menantu aku pun tak jadi ketua pemuda lagi. Aku pun nak cari duit juga.. Jeane aku kuat jugak shopping.. mana boleh kalah sama itu bini Najib.

Ini pula keadaan Anwar yang tengah rileks, Wan Azizah pula urut belakang suami dia.. oh yeah.. aku nak release tensen, sebab dah terlepas dari kena masuk jail.. rilek dulu, lepas ni kena pikir strategi terbaru.. aku nak kelentong apa lagi yer.. Bush pun dah bagi 3 billion, kayalah aku. Mana pegi ‘jambu’ aku nii.. pandailah aku kelentong Jijah ni nanti.

Ini pula keadaan Dr Mahathir yang malu-malu kucing.. nak masuk UMNO, jadi ke tak jadi. Heh..heh.. habislah korang nanti, aku kerjakan.. Pak Lah dan Anwar kena berjaga-jaga lah selepas ni. Aku ni banyak muslihat.. orang lama katakan.

Ini kenyit mata Lim Kit Siang.. heh..heh.. taktik dah menjadi, PKR dan PAS sudah kena tipu sama aku.. 16 September nanti, aku nak suruh Anwar dan Khalid buat ladang babi kat Sepang.. biar Melayu lari dari sana. Lepas tu biar orang-orang aku tinggal kat sana.. kick sama itu Melayu.. lepas tu kick pula Anwar sama Hj Hadi.. Kah..Kah..Kah.. Malaysia aku punya. Woit Lee Kuan Yew.. Be patient my friend.

Ini gambar Najib tengah bersedih.. apa pasal rakyat masih tak percaya kat aku, sumpah sudah buat.. minta maaf pun dah buat. Camne la masa depan aku.. ada can ke aku nak jadi PM? Pak Lah kata 2010, Anwar kata 16 September ni.. Ish.. ni si Mahathir pulak nak kacau daun. Melepas lagi lah jawabnya..

Ini pula Syed Hamid Albar.. don’t worry boss !! Polis dan tentera dah stand-by anytime.. Heh.. heh.. kalau Anwar tak jadi PM, Pak Lah mesti sayang aku punya.. naik gaji la aku.. masyuk beb, masyuk..

Ini keadaan Hj Hadi yang was-was.. Anwar ni betul ke tidak nii.. Anwar tu betul ke ada ‘affair’ dengan Saiful?.. tapi Anwar tu nampak ‘lebai’ semacam jer. Ish.. tak percaya aku kat mamat ni, tapi kena ikut jugak lah.. aku benci Umno lagi dari Anwar.

Ini lah keadaan Paul Wolfowitz yang tengah gembira sekarang nih.. Kah..Kah..Kah.. Anwar, kawan baik aku dah nak jadi PM Malaysia.. bagus jugak taktik aku guna Anwar nih. Lepas ni Yahudi buleh masuk ramai-ramai kat Malaysia, Anwar mesti pinjam IMF punya nak bangunkan Malaysia. Huh.. kasi Islam lemah kat sana.. lepas tu aku boleh ambik minyak Asia Tenggara !! Kaya lah aku.. jangan bimbang Anwar.. komisen kau ada punyer..

Ini pula  orang-orang kuat UMNO.. sedih dengan masa depan yang tak menentu. Woit geng.. camner ni? Habislah kita kalau Anwar menang.. payah nak cari makan lah. Itulah aku dah kata.. baik lompat jer masuk PKR, aku dengar Anwar nak bagi 100 juta seorang..

Ini pula orang-orang kuat PKR.. tengah ‘excited’ tunggu 16 Sept nii. Kalau Anwar menang nanti.. kita enjoy sampai pagi.. aku belanja kau minum kat pub dan disco, Anwar tak marah punyer.. ini kan negara kita punya. Anwar dah bagi ‘line clear’.. ini negara adil dan saksama, hak-hak asasi kita sapa buleh kacau.. Woitt !! aku dah booking Mercz baru, barulah ada class jadi YB..

Ini lah keadaan orang-orang kuat PAS.. tunggu dan lihat. Woit geng !! camner ni? rileks.. bos kita tak bagi arahan lagi.. Kau nak join Anwar ke nak join Hj Hadi? .. rileks.. tunggu dan lihat. Aku pening lah.. bos kata kita tak boleh kawan sama Lim Kit Siang, tapi dia boleh peluk-peluk pulak si mamat tuh. Aiseh.. pening aku..

Ha.. ha.. inilah aku.. si Khairy Jamaludin. My friends called me KJ.. Itu ayah mertua dan Najib, aku dah control.. cover line baik punyer sama Tingkat 4. Passport Anwar akulah yang bagi balik.. aku mau Anwar kasi pressure sama Najib… aku dah kaya dah sekarang. Tapi Anwar ini kepala besar sikit, mau lawan balik aku yea? Don’t worry.. aku ada plan baik punya sama Anwar..