Apa cerita Hindraf kena haram?

October 16, 2008

Dalam Malaysiakini, Syed Hamid berkata, sekiranya tidak dibendung, Hindraf akan terus mengancam dan menggugat ketenteraman awam, keselamatan dan kedaulatan negara malah menjejaskan keharmonian hidup berbilang kaum. “Tindakan pengharaman yang diambil bukannya berasaskan kepada satu atau dua kegiatan pertubuhan yang menyalahi peraturan dan undang-undang tetapi meliputi rentetan semua kegiatan dan aktiviti yang telah dilakukan sejak pertubuhan ini diwujudkan,” katanya. Berita selanjutnya disini

————————————————————————————-

Apa yang saya nampak, kerajaan mahu membantutkan ‘suara-suara sumbang’ dalam negara.. sudah tentu ‘rakan-rakan sebantal’ Hindraf akan mengeliat kepanasan mendengar berita ini. Ada juga pihak yang mahu ambil kesempatan ini mahu cari populariti dalam politik. Samada niat perjuangan kita berniat baik atau tidak, kita tetap tertakluk kepada undang-undang. Jadi, kita kena hormati peraturan yang ada..

Kepada ex-Hindraf, jangan bimbang.. buat pertubuhan baru, daftar baru. Harap-harapnya.. wadah perjuangan terbaru Hindraf tidak lagi dicop sebagai ultra-India dan suka sangat demonstrasi sana-sini. Hindraf kata mereka rakyat Malaysia, tapi minta tolong Ratu Elizabeth kat London tu apa ceritanya? Jangan pula kerana taksub melulu untuk memperjuangkan nasib kaum, anda tidak menghormati perasaan dan adab-susila kaum lain. Berjuang secara berhemah..

Kena ingat.. ini negara ADA UNDANG-UNDANG. Itu YB Teresa Kok, selalu kata undang-undang Malaysia bawah pentadbiran BN tidak adil dan berat sebelah, apa pasal guna undang-undang Malaysia mahu saman Utusan RM 30 juta? Kenapa tidak mahu guna itu undang-undang Papua New Guinea ka? Somalia ka? Ayah Pin ka?

13 Responses to “Apa cerita Hindraf kena haram?”

  1. msiaman Says:

    I think it is unfair to simply brand them as trouble makers. Just like fragment of society that seem a bit off from the normal like some of the people we face in our daily life, if we push them to the limit, be prepared to face the consequences. By breaking HINDRAF, smaller groups can be formed and you will not know how extreme they may go unlike the previous leadership which has always been peaceful. It is a dangerous game our government is playing by ignoring the plight of a group instead of bringing them out in the open and talk to them.

    To understand them better, get to know their socio-economic background first. Don’ think everyone have the same upbringing as the elite in the country.

  2. Piggy Singh Says:

    Salam Cekka,

    Dari dulu saya dah kata tok sah dok layan ngan kerenah depa. Saya pun nak tulis surat kat Queen Elizabeth mintak hantar kapal untuk bawa puak-puak HINDRAF ni balik India, the least British could do to correct their mistake.

    Mamat kat atas tu bunyi macam mengugut je, orang HINDRAF ke?

  3. piggy singh Says:

    piggy singh,
    you ni singh ke atau penyokong warlords.
    Ada pakai turban ke?

    Ketuk kepala sikit singh tak guna kerana helmet pun tak perlu.

    piggy – maknanya – BABI.
    JADI U INI KETURUNAN @#%& -ke.?

    U tahu saya sapa – lanun- bolih pakai siapa punya nama hentam balik.

    he,he,he.

    How are u my friend – wzul? lets play the game.

    *****

    My friends, kalau boleh jangan hina-menghina keturunan antara satu sama lain.. elakkanlah guna kata-kata kesat dalam menegakkan prinsip dan kepercayaan masing2.

  4. Balan Says:

    Not sure if this Ban make sense as HINDRAF is not a legal organisation in the first place.

    As a moderate Indian Malaysian, I don’t agree or support HINDRAF (maybe one of the few in Malaysia)

    For my analysis on HINDRAF, please visit (AUg/Sept/Oct Archive)

    http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/

  5. webm Says:

    cerita hindraf ini makin lama makin panas.. saya amat bersetuju sekiranya ianya ditamatkan kerana ia boleh merebak menjadi virus yg marabahya kpd semua rakyat malaysia… tp apa yg saya nampak kewujudan hindraf memberi impak yg sgt besar kpd samy vellu yg angkuh..

    skrg kekuatan MIC nyata terjejas teruk … sekiranya org india ingin membela nasib kaum mereka … mereka seharusnya menolong satu sama lain bukan hanya setakat melepaskan diri mereka sendiri… mereka sendiri pun memilih kasta untuk berkawan… mcmana nak membela nasib kaum sendiri…

    byk skrg Yb2 dr kaum india… gunakan kekuatan tersebut dgn sewajarnya bukan menjadi batu api bagi menyemarakkan api kebencian.. sekiranya kaum india tidak suka dgn negara ini saya cadangkan puak2 ini kita sediakan 1 kapal kemudian hantar mereka ke negara yg mereka rasa selesa..

  6. Piggy Singh Says:

    The creature who uses my nick, do I know you brother, even I don’t I never wanted to bother, because your very existance tragically has no significance.

    Maaf Cekka jika terkasar bahasa.

    *******
    PS- I hope everybody will respect each other.

  7. truemalaysian57 Says:

    I just wish our indian communities be more rational and go back to the root of the problem…

    But Hindraf has blinded them and now instigating the people to fight for an agenda that is non-existent.

    This is what happens when people who wants power and be in the leadership mislead the general public and this type of so-called selfish leaders exists in every race of our country.

    I am glad Hindraf is banned. Just wish someone could bring an open debate to expose their lies and deceptions.

    We have the MIC and the Hindu Sangam to look after our indians. We do not need an extremist organisation like Hindraf to be the champions.

    Its easier to bark than to do good work. Anyone one can bark and make noise but who is doing the real work. So far, Hindraf has barked like a dog, but its the MIC who has done their job.

    All u have to do is some simple mathematics calculations and you will know how lucky you are to be here…

    Even world leaders have not voiced their support for Hindraf, with exception to India which has a poor track record when its comes to human rights of minorities..

    “An eye for an eye and the whole world goes blind”

    *****
    Ps-Thanks for your comment, yes.. we must rational. My dream is all races in Malaysia will get fair attention by govt and respect each other.

    • Anonymous Says:

      That’s my dream dream 2 but politician use race to cari makan.

      rajraman.We can be racial but can’t be racists.
      Thank you.

  8. CHANDRAN Says:

    Hindraf macam pukima nak tolong kaum indu konon,utaya itu tak sadar diri kah tak perna tolong anak kuam sendiripun nak tolong kaum macam mana.dia sadarke kami ini orang malaysia bukanya orang india.india itu negara lain apa kena menggena dgn malaysia hey..utaya nak cari pupliciti carilah ruang lain bodoh…..jangan mangsakan kaum indu yang tunggul kat malaysia itu.belajar pakai duit mic tak malu langsung kata kerajaan tak perna buat apa-apa.Kerajaan bagi untuk semua kaum juga,tapi samy velu makan sendiri ssiapa punya salah……..

  9. Anonymous Says:

    Betul dan salah.
    Dalam Malaysia banyak yang salah kerana sifat perkauman yang di cetuskan olih orang orang politic.

    Yang menjadi mangsa rakyat.
    Thank you.
    rajraman.

  10. Etsuko Says:

    I believe what you posted made a great deal of sense.
    However, what about this? what if you were to
    create a awesome headline? I am not saying your information is not solid, however suppose you added a post
    title that grabbed folk’s attention? I mean Apa cerita Hindraf kena haram?
    | Politik Sumbang is kinda boring. You should glance at Yahoo’s
    front page and note how they write article titles to grab people
    to open the links. You might add a related video or a picture or two to grab readers excited about everything’ve written.
    In my opinion, it might bring your posts a little livelier.


  11. This group of intense acne includes several types of hidradenitis.
    This could help in preventing and providing control of various skin ailments before they can advance.
    It commonly occurs on apocrine sweat gland-bearing
    skin such as in the groin.

  12. daxflow.Com Says:

    I feel this is among the such a lot significant info
    for me. And i am happy studying your article. But should commentary on
    some common issues, The website taste is ideal, the articles
    is actually nice : D. Excellent job, cheers


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: