ISA wajar dikaji semula, bukan dihapuskan.

October 2, 2008

Pada tahun 1960, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah dilluluskan oleh kerajaan dibawah pentadbiran Tunku Abdul Rahman. Tujuan akta ini diluluskan adalah bagi menangani ancaman komunis. Tunku berjanji kepada Parlimen dan negara bahawa kuasa yang diberikan kepada Kerajaan di bawah ISA tidak sesekali akan digunakan bagi mengekang bangkangan dan ketidaksetujuan yang dibuat mengikut undang-undang.

Ketetapan ini dikukuhkan lagi kemudiannya oleh Perdana Menteri ketiga kita, Tun Hussein Onn, yang menyatakan bahawa ISA bukanlah dimaksudkan untuk mengekang bangkangan politik yang dibuat secara sah atau untuk menyekat aktiviti demokrasi rakyat.

Bagimanapun, Tunku Abdul Rahman sendiri pun telah memungkiri janjinya. Pada 1965, pentadbirannya telah menahan Burhanuddin Helmi, iaitu seorang intelektual Melayu yang cukup hebat dan seorang nasionalis yang kebetulannya juga turut menjadi seorang pemimpin PAS. Dia telah diletakkan dalam tahanan sehingga dia meninggal dunia pada 1969.

Malah tokoh kesusasteraan kita, ‘sasterawan negara’ Allahyarham Tan Sri A. Samad Ismail juga telah ditahan di bawah ISA pada 1976. Pada 2001, aktivis-aktivis ‘reformasi’ Keadilan telah ditahan dan diikuti oleh penahanan anak Nik Aziz, Nik Adli, yang dikaitkan dengan aktiviti militan. Pada tahun 2007, 5 orang aktivis Hindraf yang berdemonstrasi pula ditahan dan dikaitkan dengan kumpulan militan Pemisah Tamil Eelam Sri Lanka.

Terbaru, pada tahun 2008, 3 orang pula yang ditahan dibawah ISA iaitu seorang ahli politik, wartawan dan blogawan Raja Petra Kamarudin. Bagaimanapun, 2 orang telah dibebaskan dan yang masih kekal ditahan ialah Raja Petra dan dimasukkan ke kem Kamunting.

Perihal akta ISA ini telah disentuh oleh Zaid Ibrahim dalam Malaysiakini, 30 Sep 2008.

————————————————————————————–

Dengan kata lain, tujuan ISA diperkenalkan ialah untuk membanteras gerakan bersenjata yang mahu menggulingkan kerajaan dengan cara militan.

Jadi, kenapakah kerajaan mahu menangkap mereka yang tidak sealiran pemahaman dengan mereka? Bukankah ianya bermotif politik? Kerana mereka-mereka ini mengancam kesinambungan kerjaya politik sesetengah pemimpin. Sekiranya ianya bermotifkan politik, sememangnya kerajaan telah menyalah-gunakan Akta ISA dan telah berlaku zalim.

Hal tersebut sememangnya bermotifkan politik kerana akta ISA adalah dibawah budi-bicara Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang diterajui oleh orang politik. Saya percaya, sekiranya kerajaan berjaya diambil-alih oleh pembangkang.. akta ini juga akan dikekalkan kerana ianya masih relevan.

Objektif akta ISA ini sememangnya tepat dan bermaksud murni, tetapi telah disalah-gunakan oleh mereka-mereka yang berkepentingan politik dan kuasa. Sepatutnya akta ini dikekalkan tetapi bukan dibawah seliaan kerajaan yang memerintah.

Saya berpendapat.. akta ISA masih relevan tetapi ianya mesti dibawah seliaan badan bebas dan berkecuali, misalnya institusi di-raja, malahan institusi kehakiman dan BPR juga patut dibawah kuasa raja-raja. Dengan ini, akta ISA tidak akan digunakan dengan sewenang-wenangnya.

Apabila terdapat satu suruhanjaya ISA yang khusus, mana-mana parti politik boleh membuat laporan salah-laku mana-mana peribadi untuk dipertimbangkan agar dikenakan ISA. Ini bermakna, samada kerajaan atau pembangkang boleh membuat laporan dan ianya tidak berat sebelah kepada mana-mana pihak. Seterusnya, YDP Agung boleh mengarahkan Suruhanjaya ISA mengambil tindakan selepas mendapat nasihat secara kolektif dari Perdana Menteri, Ketua Polis Negara, Hakim Negara, Mufti dan Panglima Angkatan Tentera .

Memandangkan individu yang dikenakan tahanan tanpa bicara, sepatutnya kerajaan juga bertanggungjawab memberikan perlindungan dan menjaga kebajikan kepada keluarga individu yang ditahan untuk bersikap adil. Ini kerana mereka tidak melalui proses perundangan biasa yang membolehkan diikat jamin, tahanan parol dan sebagainya.

Sepatutnya, mana-mana individu yang cuba mencetuskan isu-isu sensitif dikenakan tahanan rumah dan dipantau sementara menantikan perbicaraan mahkamah, dan mereka-mereka ini boleh didakwa dibawah pelbagai akta sedia ada seperti akta Hasutan, akta Penerbitan dan lain-lain mengikut kategori kesalahan mereka.. bukannya terus ditahan dibawah akta ISA.Sekiranya mahkamah mendapati kes mereka boleh disabitkan kepada Suruhanjaya ISA, maka nasib mereka akan diputuskan oleh Suruhanjaya.

Persoalannya.. adakah ahli-ahli politik yang menerajui kerajaan bersedia untuk mengkaji semula akta ISA ini? Pada pandangan saya.. hal ini amat sukar untuk diterima demi survival politik masing-masing. Kita memerlukan pemimpin yang berjiwa besar dan berjiwa rakyat, bukannya berjiwa bangsawan.

Disinilah kita memerlukan parti pembangkang yang efektif dan konsisten dalam menegur kekurangan dan kepincangan kerajaan sedia ada. Pembangkang dan Kerajaan sebenarnya saling memerlukan antara satu sama lain untuk mencapai keputusan yang tepat dan kolektif, dengan syarat, perbincangan berpaksikan kebajikan rakyat dan kedaulatan negara.

Adalah tidak elok sekiranya kerajaan bersikap ego tidak mahu menerima pandangan pembangkang dan juga tidak elok sekiranya pembangkang cuba mengambil-alih pemerintahan secara tidak demokratik. Soal kerajaan atau pembangkang buat kerja atau tidak.. biarlah rakyat yang menentukan. 5 tahun penderitaan tidaklah seteruk mana jika kita terpaksa mengalami penderitaan beratus tahun lamanya dan kesannya juga terkena kepada anak-cucu kita.

Sekiranya kerajaan dan pembangkang hormat kepada perlembagaan, undang-undang dan prinsip moral.. insya-Allah, kita boleh menikmati pilihanraya umum yang harmoni dan demokratik. Biarlah rakyat yang bersuara.. bukannya ahli politik yang menentukan suara rakyat. Maka dalam hal ini, kita sebagai rakyat haruslah berfikiran rasional dan bersedia menerima berita positif dan negatif yang melibatkan mana-mana pemimpin yang kita sukai atau sanjungi.

Taksub kepada mana-mana pemimpin hanya membutakan hati kita sendiri, ahli politik hanya mengambil kesempatan di atas penderitaan, emosi dan harapan kita sebagai rakyat. Kerana itulah Allah menegaskan kasih-sayang dan cinta kita kepada manusia kerana Allah lebih berkat dan tulus. Selebihnya.. kita harus terus mencari ilmu dan beramal soleh agar hati dan akal kita sentiasa hidup agar tidak mudah termakan pujuk rayu ahli politik.

Samada BN, PAS atau PKR.. mereka berlumba-lumba untuk memenangi hati kita dengan kata-kata manis, kebijaksanaan dan habuan kebendaan. Mereka adalah pria atau jejaka yang cuba menagih cinta kita. Alangkah hebatnya menjadi rakyat kerana dapat memilih kekasih 5 tahun sekali dan kita boleh bertukar-tukar kekasih sekiranya kita mahu.

PS : Bertukar-tukar kekasih ?? ..seks bebas ke ni atau gaya hidup tanpa batasan?

Advertisements

One Response to “ISA wajar dikaji semula, bukan dihapuskan.”


 1. Cekka,

  Bagus la you. Raya kedua dah start menulis. By the way, nice article.

  Regards.

  ***************************************

  PS : Salam CTS,
  Raya ni tak boleh duduk diam.. asyik teringat blogging dan kawan2 siber.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: