Kenapa Anwar bertukar nada?

September 26, 2008

Selepas kemenangan besar dalam pilihanraya kecil Permatang Pauh.. Anwar dengan lantangnya mengatakan kerajaan baru akan tertubuh pada 16 Sept, yang nyata.. tiada apa-apa yang berlaku. Kemudian tarikh baru diumumkan pada 23 Sept.. tetapi jawapannya masih sama, tiada apa yang berlaku.

Pada 24 Sept.. kita diberi tarikh baru lagi, iaitu pada 1 Oktober. Kali ini, tarikh tersebut dinyatakan oleh Tian Chua bukannya dari mulut Anwar sendiri. Malahan Tian Chua pula yang ditegur kerana membuat pernyataan tanpa merujuk kepimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

Yang peliknya.. sebelum ini Tian Chua tidak pernah ditegur walaupun telah banyak kali telah membuat kenyataan media secara sendirian, saya maksudkan sebelum 23 Sept.. terutamanya dalam peristiwa memburu MP BN ke Taiwan.

Tian Chua juga merupakan orang kuat Anwar dalam melaksanakan kerja-kerja sampingan dan kerja-kerja disebaik tabir selain Saifudin Nasution. Malahan Tian Chua juga pernah mengamuk kepada Anwar kerana tidak mahu berjumpa dengan YDP Agung.

“Kami akan meneruskan usaha dengan penuh hemah dan berhati-hati demi mencapai matlamat dan telah mencapai kata sepakat untuk tidak melayan sebarang provokasi mahupun pendekatan yang tidak bertanggungjawab serta membawa kepada ketidakstabilan dan ketidaktentuan buat negara.”

Begitulah kenyataan Anwar kepada media.. disamping menyatakan ‘deadline’ bukan satu isu kepada Pakatan Rakyat untuk mengambil-alih pemerintahan.

Saya berpendapat.. Anwar mula menukar strategi agar tidak dilihat sebagai pemain utama dalam keadaan sekarang.. Memandangkan Pak Lah dan Syed Hamid Albar berulang-kali menyatakan Anwar penyebab utama kekacauan politik dan ancaman kepada ekonomi, maka Anwar tidak mahu mengambil risiko untuk ditahan dibawah ISA ataupun didakwa dibawah Akta Hasutan.

Penukaran strategi Anwar itu ada kena-mengena dengan kegagalan 16 Sept dan faktor kemerosotan populariti terhadap beliau sejak kebelakangan ini. Hal ini terbukti dengan bilangan kehadiran penyokong beliau di mahkamah pada 24 Sept baru-baru ini.. malahan tiada pun kelibat kepimpinan tertinggi parti komponen PR pada hari tersebut dan suara-suara tidak puas hati dari penyokongnya sendiri sudah mula dilemparkan terhadap dirinya.

Anwar nampaknya memilih jalan selamat agar perjuangan cita-cita peribadinya tidak tersangkut gara-gara amaran awal dari Pak Lah dan BN, dengan penahanan 2 orang proksi beliau baru-baru ini. Tian Chua yang dikenali sebagai seorang yang lurus dan ‘betul bendul’ ternyata mendedahkan kerja-kerja sebalik tabir Anwar.. dan penafian dibuat oleh Anwar kepada media agar beliau dilihat tidak lagi menjadi ancaman kepada BN.

Advertisements

2 Responses to “Kenapa Anwar bertukar nada?”

  1. politik sumbang Says:

    Bukan deadline lah, dateline.
    Deadline tu yg graf naik turun kat hospital masa patient tgh nazak tu, heheh!
    Atau anwar tgh nazak? anwar ke paklah?

  2. ugg sale Says:

    Hi all, I realized your internet-site in my website website directory, i must mention your blog looks good! Have a very nice day!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: