RM 125 billion hilang : Salah kerajaan atau Anwar?

September 25, 2008

Mengikut kenyataan media DSAI yang tersiar dalam Harakah Daily, RM 125 billion telah ditarik keluar oleh para pelabur yang semakin jelak dengan sebuah kerajaan yang gagal untuk melaksanakan hatta satu perubahan demi menjamin kebebasan sistem kehakiman dan meneruskan penggunaan undang-undang kuku besi seperti ISA untuk menahan rakyatnya tanpa menuruti proses perundangan.

Persoalannya.. adakah benar ianya 100% salah kerajaan semata-mata?

Saya bersetuju kerajaan dibawah pentadbiran DSAAB sememangnya lemah dalam menguruskan hal ekonomi, tetapi hakikat sebenarnya.. ekonomi dunia juga mengalami kemelesetan ekoran masalah ekonomi yang melanda Amerika Syarikat.

Saya bersetuju dengan Rocky’s Bru.. kehilangan pelaburan asing sebanyak RM 125 billion juga sedikit sebanyak berpunca dari tindak-tanduk DSAI itu sendiri. Pakatan Rakyat juga menyumbang kearah permasalahan ekonomi negara dengan strategi politik yang huru-hara.. penetapan tarikh 16 Sept dan cerita ‘katak melompat’.

Lebih buruk lagi.. kerajaan juga ‘tumpang sekaki’ dengan kekecohan politik anjuran DSAI, kerajaan hilang punca dengan strategi DSAI sehingga melakukan strategi defensif untuk menghadapi perang saraf DSAI. Seterusnya menimbulkan keadaan politik yang bercelaru.

Saya berpendapat.. sekiranya fokus Pakatan Rakyat lebih kepada PRU 13, keadaan politik negara tidaklah huru-hara sebegini.. rakyat memerlukan seseorang yang boleh melegakan bebanan ekonomi tidak kiralah siapa yang memerintah. Buat apa bertukar kerajaan kalau hidup masih ditakuk lama? Bertukar PM tidak menyelesaikan segala masalah.

Apakah logik pengurus dana bersedia melabur USD 1 trillion kepada Malaysia sekiranya PR memerintah.. padahal dana sebesar itu pun masih diperlukan oleh mereka untuk menyelamatkan ekonomi mereka sendiri. Itupun masih belum cukup untuk menyelamatkan syarikat-syarikat gergasi mereka..

Pemerintahan PR sendiri pun masih kelam-kabut dan tidak stabil terutamanya di Selangor, Perak dan Kedah.. apatah lagi mahu memerintah se-Malaysia secara tiba-tiba, lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi dunia sekarang. Cakap memang senang tapi hendak membuktikan memang susah.. hal inilah yang diakui oleh MB Kedah apabila PAS dapat menguasai Kedah.

Kita tidak boleh menukar wajah Malaysia dalam sekelip mata.. perlukan masa juga. Mana masa hendak betulkan sistem kehakiman.. masa hendak betulkan sistem pentadbiran lagi.. masa hendak korek skandal lagi.. masa nak bahagi-bahagi jawatan lagi.. masa nak urus ekonomi..

Saya percaya.. BN bukannya selalu betul dan BN juga tidak ada hak mutlak untuk memerintah Malaysia selama-lamanya.

Lagi elok sekiranya PR membuktikan terlebih dahulu keberkesanan dan kebijaksanaan pemerintahan mereka di 5 buah negeri di bawah jajahan takluk mereka. Buktikan kepada rakyat bahawa mereka boleh mentadbir LEBIH BAIK dari BN.. rakyat Malaysia sekarang bukannya bodoh untuk tidak dapat melihat apa yang baik dan buruk. Sekiranya prestasi PR bagus, rakyat tidak ragu-ragu memilih mereka dalam PRU 13 dan menolak BN secara total.

Keburukkan moral pemimpin adalah masalah peribadi, kekalutan ekonomi melibatkan kepentingan umum.. dalam Islam, kepentingan umum harus diutamakan terlebih dahulu berbanding masalah peribadi.

Rakyat tidak perlu kepada retorik.. rakyat mahu kasih dan keprihatinan kerajaan.. Itu sahaja. Sekiranya PR memerintah dan rakyat masih mengalami permasalahan ekonomi yang sama.. PR juga akan disalahkan rakyat. Tidak kira siapa yang memerintah, BN atau PR, kalau gagal.. rakyat akan kutuk juga.

Advertisements

4 Responses to “RM 125 billion hilang : Salah kerajaan atau Anwar?”

 1. xtimes Says:

  Latest Poll: Who do you DISLIKE or HATE most in Malaysia?
  by theXbogs
  @ http://thexblogs.blogspot.com/


 2. Dear Cekka,

  Have anybody checked the figure given by the Malay Scholar Graduate whether it is true or not. Due to his personality as a liar and a flip flop, I doubt so!

 3. penulis_cyber Says:

  Setuju dengan Cekka…

  pendapat adil lagi saksama..

  tidak emosional.

  Cekka umur berapa ? hehehe

  ————————————————-
  Salam Penulis Cyber,
  Saya berusia 34 tahun dan ada 2 orang anak..

 4. webm Says:

  salam cekka..
  saya pun bersetuju ..
  tunjukkan dulu kebolehan PR … kerajaan selangor hutang syabas sekian byk pun terbayar ni pulak nak memerintah Malaysia kalau byk kabel asing tunjukkan dulu di negeri pemerintahan PR baru boleh rakyat percaya…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: