UMNO tidak mahu tertekan isu kaum..

September 3, 2008

KOTA BHARU: Umno Kelantan menggesa pemimpin Gerakan menghentikan kenyataan menekan Umno atau Barisan Nasional (BN) berkaitan ucapan Ketua Umno Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail, di Permatang Pauh, baru-baru ini.

Pengerusinya, Tan Sri Annuar Musa, berkata ucapan Ahmad adalah hak peribadinya dan sama seperti kenyataan yang dikeluarkan beberapa pemimpin Gerakan yang pernah mengugut untuk keluar BN.

“Kenyataan Ahmad itu adalah hak peribadinya dan sama seperti kenyataan pemimpin Gerakan yang pernah mengugut keluar BN ketika pilihan raya kecil Permatang Pauh selain menuduh Umno bersifat perkauman,” katanya semalam. Lihat berita penuh disini..

————————————————————————————–

Memang Umno sudah tertekan..

Orang tua-tua kata.. “Terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata binasa,” walaupun ianya lebih merupakan pandangan peribadi Datuk Ahmad, tetapi dengan keadaan sekarang ianya seolah-olah mencerminkan pendirian Umno secara keseluruhannya.

Bukankah itu isu yang diputar-putarkan oleh Umno dalam pilihanraya Permatang Pauh baru-baru ini?.. dan kita boleh parti-parti komponen BN diam seribu bahasa terutamanya MCA dan Gerakan.

Umno terjerat dengan permainan DS Anwar dalam hal ini..

Anwar cuba meraih populariti dari orang bukan Melayu agar menyokong menjayakan cita-cita politiknya, tetapi orang Umno yang melatah lebih.. bermula dari Naib Kanselor UiTM, yang mempersoalkan kuota 10% pelajar bukan Melayu dalam UiTM.

Sememangnya orang Melayu tetap berhak di Malaysia, dan kaum lain juga ada hak mereka juga. Keadilan untuk mendapatkan keperluan asas untuk cari makan dan hidup. Sebelum ini.. hal sebegini tidak menjadi mainan mulut rakyat, tetapi ianya sudah menjadi bibit-bibit barah dalam masyarakat.

Siapa yang bersalah.. Anwar kah? atau Umno kah?

Sepatutnya.. pemimpin Umno jangan cepat melatah dan emosi. Tanganilah isu ini seumpama “menarik rambut dalam tepung”.. rambut tidak putus, tepung tidak berselerak. Jangan terikut-ikut dengan rentak Anwar.. akhirnya terkena dek strategi lawan.

Berilah peluang untuk orang lain bersuara, jangan dilawan.. fikir dalam-dalam, mungkin ada benarnya. Jika kita salah, kita cuba baiki.. bukannya melenting tanpa usul periksa. Api yang membara, jika dicurah minyak.. api akan menjadi besar. Api ketika kecil menjadi kawan, bila besar menjadi lawan..

Tidakkah kita ingat pada pesan orang tua-tua.. nasihat perihal api.

————————————————————————————-

Saya teringat akan kata TG Nik Aziz berkenaan soal kepimpinan .. beliau tidak kisah siapa yang memerintah, asalkan dianya orang Islam. Kalau dia orang Cina yang muslim, dia boleh jadi PM .. kalau orang India yang muslim, dia juga boleh jadi PM.

Soal perkauman adalah satu cabang pemikiran yang sempit. Kita boleh lihat apa sudah jadi kepada bangsa Arab yang mengutamakan soal keturunan, puak dan suku-suku kabilah mereka. Adakah bangsa Arab sudah jadi maju sekarang? Apa yang boleh dilihat.. bangsa Arab makin mundur adalah..

Zaman Nabi Muhammad s.a.w. dulupun, bangsa Arab sudah berpecah-belah.. kita boleh lihat sejarah keegoan kaum masing-masing untuk meletakkan batu Hajarul Aswad kepada Kaabah, tetapi perbalahan ini berakhir apabila ketua-ketua kaum bersetuju dengan cadangan seorang pemuda agar batu itu diletakkan atas sehelai kain dan diangkat bersama-sama oleh ketua kaum.

Akhirnya, pemuda itu sendiri yang meletakkan Hajaru Aswad ketempatnya.. tanpa bantahan dan pertumpahan darah.

Teladan yang boleh dipelajari disini ialah, dengan sedikit kebijaksanaan dan toleransi.. permasalahan kaum dapat diselesaikan. Dan kenapa pemuda itu sungguh istimewa? .. kerana akhlaknya yang baik dan tidak cenderung kepada mana-mana kaum.

————————————————————————————-

Isu perkauman sememangnya sudah lama membarah dalam masyarakat.. di kawasan majoritinya Melayu, orang Cina dipandang prejudis.. di kawasan majoritinya Cina, orang Melayu juga dipandang prejudis. Ini adalah lumrah alam.. sebab itu ada ayat Allah yang mengatakan manusia ini sengaja dijadikan dalam pelbagai kaum, jenis dan jantina.. agar kamu saling kenal-mengenali dan saling hormat-menghormati kerana Allah.

Dalam hal ini.. Melayu kena berjiwa besar. Tunjukkan Melayu bersikap bijaksana.. dan orang bijaksana akan ramai pengikutnya.

Mungkin kerana panik dan mungkin juga kerana ego, pemimpin-pemimpin Umno cuba menegakkan benang basah. Mungkin juga kerana leka cari duit.. terlupa isu ini, mungkin juga kerana terlampau ramai kaki ampu dan bodek.. tiada orang berani bersuara. Al hasilnya.. pemimpin lalai dan leka.

———————————————————————————–

Sebagai rakyat biasa, kuasa kita hanyalah undi dan pengaruh kepada orang-orang terdekat sahaja. Janganlah kerana pemimpin kita memainkan isu ini.. kita pun melompat suka dan sama-sama ‘naik-minyak’ dengan pemimpin kita .. padahal kita sudah tahu apa kesannya nanti dan apa baik-buruknya.

Sebagai Melayu.. kembalilah kepada Islam yang sebenar. Islam yang memandang setiap manusia adalah sama tarafnya, tidak mengira apa warna kulitnya dan apa keturunannya.

Hormatilah jiran rumah sebelah kita walaupun mereka berbangsa lain dari kita.. bangsa Cina ke, bangsa India ke, Siam ke.. Bangla ke.. Kita tidak rugi dengan menghormati orang lain. Amalan ini adalah satu amalan yang memberi kesan yang baik kepada kita dalam jangka-panjang. Bagaimanakah orang lain mahu menghormati kita, ..jika kita sendiri tidak mahu menghormati orang lain?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: