Anak Pak Lah kaut untung besar dalam Bajet 2009?

August 30, 2008

Seperkara yang menarik dan yang dapat dihidu tembelang Pak Lah dalam bajet 2009 ini ialah, isu penambah-baikan sistem pengangkutan awam. Mengikut peruntukan bajet 2009 ;

(21) Iskandar Malaysia – Peruntukan tambahan RM300 juta di bawah Dana Pelaburan Strategik disediakan bagi melaksanakan projek perkongsian sektor awam dan swasta, seperti pengangkutan, perkhidmatan kesihatan, pendidikan dan industri kreatif.

(23) Pelaburan baru oleh pengusaha hotel bertaraf empat dan lima bintang di Sabah dan Sarawak dikecualikan cukai pendapatan 100 peratus atau elaun cukai pelaburan 100 peratus bagi tempoh lima tahun.

(28) K’jaan sedia kemudahan pinjaman mudah melalui dana pengangkutan awam RM3 bilion di bawah Bank Pembangunan Malaysia Berhad untuk biayai perolehan aset bas dan rel

(29) Pengurangan 50 peratus bayaran tol bagi semua bas, kecuali di pintu masuk sempadan iaitu Tambak Johor, Link Kedua dan Bukit Kayu Hitam untuk tempoh dua tahun mulai 15 September 2008.

(30) Kecekapan pengangkutan awam ditingkatkan melalui perbelanjaan RM35 bilion dari 2009 hingga 2014.

Jika disimpulkan intipati Bajet 2009, peruntukan khusus lebih dari RM 38 bilion untuk memperbaiki kecekapan pengangkutan awam. Dan sedarkah kita, kebanyakan pengangkutan awam di Malaysia dimonopoli oleh Rapid KL, manakala tender pembaikan dan pembelian tren dan koc komuter diperolehi oleh Scomi.. Scomi Bhd pula, pemegang syer terbesar ialah Kamaludin a/l Dollah Bodowi?

Untuk memaksimumkan lagi keuntungan tersebut.. pengurangan kos sebanyak 50% untuk bayaran tol yang dikenakan kepada perkhidmatan bas?

Pengecualian 100% cukai pendapatan dan pengecualian 100% elaun cukai pelaburan kepada pengusaha hotel 4-5 bintang selama 5 tahun, dimana adik ipar Dollah Bodowi memegang konsesi utama dalam pengurusan hotel tersebut. Bayangkan berapa duit penjimatan tidak bayar cukai selama 5 tahun akan diperolehi?

Untuk melihat kaitan Scomi-Dollah .. anda boleh lihat artikel sini, sini dan disiniii..

Advertisements

4 Responses to “Anak Pak Lah kaut untung besar dalam Bajet 2009?”


 1. […] (atas kertas), bajet kali ini lebih cenderung kepada membantu golongan miskin & sederhana. Ye ke? Sejauh mana keberkesannya (perlaksanaannya) sering kali akan menjadi tanda tanya. Yang seringkali […]

 2. bantingboy Says:

  oh. macam tu rupanya..

  p/s: salam banting boy.

 3. wanqie Says:

  aku baru perasan tembelang pak lah bila baca artikel nih..


 4. APA YANG DI KATAKAN OLEH SAUDARA SEMUARNYA BENAR.ITU YANG SAYA CUBA NAK SAMPAIKAN KEPADA SEMUAR RAKYAT MALAYSIA BAHAWA KITA SEMUAR TELAH DIPERBODOH- BODOHKAN OLEH RAJA BODOH.PAK LAH NI DIA INGAT KITA SEMUAR BODOH MACAM DIA KOT!!!!!
  SEKARANG INI KITA SEMUAR HARUS BERSATU UNTUK BERSUARA DEMI MASA DEPAT KITA BERSAMA.JAGAN BIAR PAK LAH DAN NAJIB MEMCABUL KEAMANAN KITA SEMUAR.NAJIS RAZAK NI DIA INGAT DIA ADA KUASA POLIS DAN TENTERA DIA BOLEH BUAT MACAM CERITA FILEM HOLLYWOOD PULAK SESIAPA PENGHALANG DIA KIRA NAK HAPUSKAN SAJA!!!!! ASALAM NAJIS RAZAK INGAT SAMA KAT TUHAN JAGAN FIKIL DUNIA SAJA JIKA YA PUN KAMU BOLEH HIDUP 100 TAHUN LAGI.
  ERTI KATA MEREKA DUA-DUA NI MEMANG TAK BOLEH PAKAI LANGSUNG LINGKUP HABIS SEMUAR JADINYA!!!!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: