Penggabungan PAS-UMNO: PAS dapat durian runtuh

July 31, 2008

Memetik kata-kata Lord Palmerson, bekas Menteri Luar:

“..di dalam politik tidak ada rakan yang kekal dan tidak ada juga musuh yang kekal, yang kekal ialah kepentingan”

Kepentingan inilah hal yang membuatkan parti-parti politik berbalah dan bercakaran. Kerana kepentingan ini jugalah parti meraih isu untuk menjadi juara rakyat. Kerana kepentinganlah, ahli politik cantas-mencantas.

Kerana kepentingan inilah PAS, PKR dan DAP bersatu hati melawan UMNO. Dan kerana kepentingan ini jugalah UMNO mengajak PAS bersatu untuk kekal berkuasa.

Persoalan yang timbul.. Adakah penyatuan kedua parti pro-Melayu ini untuk kepentingan agama Islam dan bangsa Melayu? Atau adakah untuk kelangsungan survival kuasa parti atau untuk pemimpinnya?

Dalam realiti kehidupan rumahtangga, pasangan yang ‘rujuk’ semula lebih memahami keperluan masing-masing. Kalau saling-menghormati dan senantiasa sedar kesilapan lalu, membuatkan pelayaran bahtera rumahtangga dapat dikemudi dengan berhemat dan berhati-hati.

Kekal atau tidak, bergantung kepada kepentingan masing-masing..

Dalam hal PAS-UMNO, ada sejarah hitam masing-masing, kali ini peluang tiba untuk memutihkan sejarah hubungan mereka. UMNO perlu kepada PAS untuk terus relevan kepada orang Melayu dan kekal berkuasa, PAS perlu kepada UMNO untuk tambah berkuasa.

Sekiranya benar desas-desus PAS akan beroleh 4 kerusi menteri dan 3 kerusi TM, PAS akan lebih berkuasa. Kedah, Kelantan, Selangor, Perak dan Selangor akan diketuai oleh PAS. Terengganu dan Pahang akan mendapat Timbalan Menteri Besar dari PAS.

Ini lebih menguntungkan PAS berbanding kerjasama dalam Pakatan Rakyat. PAS hanya benar-benar berkuasa di Kedah dan Kelantan, di Perak dan Selangor hanya menjadi ‘yes man’ kepada Pakatan Rakyat, di Pulau Pinang, PAS hanya telan air liur sahaja.

Tidak dinafikan, PAS ‘makan hati’ berada dalam PR, terutamanya dengan PKR. Sudah terang lagi bersuluh, kalau PKR dapat menerajui pemerintahan negara, Anwar Ibrahim akan jadi PM. Siapa nak jadi TPM? Lim Guan Eng atau Hj Hadi? Percaya atau tidak.. PAS akan diperkudakan juga nanti.

Anwar Ibrahim yang cukup galak berkempen sekarang ini, seolah-olah mencanangkan gendang ke seluruh negara bahawa dialah bakal PM dalam proses. Kes peribadinya yang belum selesai benar-benar membebankan PAS. Falsafah liberalisme yang dipegang oleh Anwar, membuatkan PAS sedikit gusar Mungkin ini konspirasi BN dan mungkin juga BN betul, hanya Allah yang tahu. Wallahu’alam..

Di Selangor, isu azan menjadi kejutan buat PAS. DAP minta Selangor jadi macam Turki, tak boleh azan kuat-kuat. Di negeri Perak, DAP yang menguasai exco, Ir Nizar pening kepala nak jaga kepentingan Islam dan nak jaga kerjasama PAS dengan DAP, PKR.

Atas sebab inilah, PAS tertarik dengan UMNO. Tetapi faktor penghalang ialah buruk sangka PAS kepada UMNO dan keraguan UMNO untuk mendaulatkan Islam. Kerjasama ini boleh jadi menguatkan PAS dan boleh jadi melemahkan PAS.

Dari jangka pendek, PAS akan beroleh keuntungan segera, PAS dapat bonus dan PAS dapat durian runtuh. Dari segi jangka panjang, PAS akan beroleh cabaran besar. Cabaran baru..

Cabaran untuk kekal berkuasa dan cabaran untuk mentarbiahkan ahli UMNO yang pekat dengan sifat hipokrit, kronisme dan rasuah. Budaya yang diwarisi turun-temurun dari dulu, yang berkembang subur pada era Dr Mahathir. Apakah PAS mampu untuk menggalas beban ini?

1.  Sekiranya PAS mempunyai kemampuan spiritual dan kewangan, mungkin PAS boleh.

2.  Sekiranya PAS matang dengan silat politik UMNO, mungkin PAS boleh.

3. Sekiranya PAS-UMNO ikhlas dengan KEPENTINGAN Islam dan Melayu, mungkin PAS boleh.

Antara 1 dan 2, PAS bertahan tidak lama.. samada PAS juga akan hanyut dalam UMNO atau PAS akan keluar buat kali ke-dua dari pakatan. Kena bermula dari bawah semula.

Jika dengan alasan 3, PAS boleh pergi jauh, bergantung kepada keikhlasan dan kesungguhan masing-masing menjaga KEPENTINGAN itu. Yang selebihnya, terserah kepada Allah Ta’ala. Yang Maha Mengetahui, yang Maha Tinggi ilmu-Nya.

Wallahua’alam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: